Kök Hücre Nedir?


Vücudumuzdaki bütün hücrelerin yapı taşı olan kök hücreler, insan vücudunda yer alan birçok dokudaki hücrelerden kendilerini yenileyebilen ve farklı hücre tiplerine dönüşebilen, bölünebilen ve yüksek kapasitede çoğalabilen ana hücrelerdir.

Kök hücreler, kökenlerine göre ihtiyaç duyulan hücre tipine dönüşerek yaralanma, hastalık ve diğer sebepler nedeniyle oluşan organ ve doku hasarını onarmak amacı ile kullanılabilirler. Böylece hasarlı tüm doku ve organların yenilenmesine yardımcı olurlar.

Kök hücrelerin alternatif olarak kullanıldığı ve son yıllarda tedavi seçenekleri arasında en çok umut vaat eden hücresel tedavilerde amaç, hasar gören veya doğru fonksiyon göstermeyen bir hücre/doku veya organın işlevini tamir etmek veya yenilemektir. Bu amaç için zarar görmüş olan dokuya, o dokunun fonksiyonunu yerine getirmeye yetecek sayı ve kalitede, saflaştırılmış olan kök hücreler kullanılmaktadır. Tıp ve biyoloji alanında yaşanan yeni gelişmelerle bu mucizevi hücreler pek çok hastalığın tedavisi için bir çözüm olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Kök Hücre Nedir?

Kan Yapıcı (Hematopoietik) Kök Hücreler

Kan yapıcı kök hücreler tüm kan bileşenlerinin oluşmasına öncülük eden kök hücrelerdir. Kemik iliği ve kordon kanında yoğun olarak bulunurlar. Vücudumuzdaki kan hücrelerinin tümü hematopoietik kök hücreler denen, genç (olgunlaşmamış) hücrelerden oluşur. Hematopoietik sözcüğü “kan yapıcı” anlamına gelmektedir.

Mezenkimal Kök Hücreler

Mezenkimal kök hücreler (MKH) kordon dokusundan elde edilebilen erişkin tip hücrelerdir ve bağ dokunun ana hücrelerini oluştururlar. Yağ, kemik, kıkırdak, kas, tendon, ligament hücreleri gibi birçok hücre tipine dönüşebilirler.